DAA zoekt kandidaat-raadsleden voor de ondernemingsraad-verkiezingen voorjaar 2021

De Amsterdamse Academie zoekt kandidaten voor haar lijst voor de ondernemingsraadverkiezingen. De Amsterdamse Academie (DAA), een medezeggenschapsvereniging opgericht in 2017, staat voor een kritische maar constructieve medezeggenschap aan de Universiteit van Amsterdam. De DAA wil in alle faculteiten een lijst met kandidaten opvoeren voor de verkiezingen die weer in april van 2021 gehouden worden.

Voor de OR krijg je tijd, minimaal een dag per week.
Als je als kandidaat verkozen wordt dan krijg je minimaal een dag per week de tijd om deel te nemen aan de medezeggenschap aan de UvA. Je afdeling krijgt hiervoor een volledige vergoeding. Samen met andere raadsleden stem je al dan niet in met besluiten van het facultaire of universitaire bestuur, adviseer je het bestuur, gevraagd of ongevraagd, en ben je intermediair tussen de werkvloer en het bestuur. Raadslid zijn is een uitstekende manier om je eigen faculteit beter te leren kennen, bestuurlijke ervaring op te doen en een bijdrage te leveren aan een betere UvA. De zittingstermijn van raadsleden is 3 jaar maar om tijdelijk personeel invloed te geven, is een kortere termijn bij DAA ook mogelijk.

Interesse of vragen? Laat het ons weten en we nemen contact met je op.
We kunnen ons goed voorstellen dat het je niet zomaar duidelijk is wat de ondernemingsraden nu precies doen en of dit wel bij je past. In een persoonlijk gesprek met een lid van het DAA-bestuur of een zittend raadslid kunnen we dit samen met je onderzoeken. Als je contact opneemt met ons (zie hieronder), dan nemen we contact met je op en organiseren een vrijblijvend gesprek.

Wat moet je weten over DAA?
DAA is een alternatief voor de vakbondslijsten die de ondernemingsraden altijd gedomineerd hebben. De vakbonden onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en komen dus op voor het werknemersbelang. Dit doen ze via de VSNU en het lokaal overleg met het bestuur. Wij vinden dat ondernemingsraden een breder perspectief moeten hebben. Wij vinden dat je in de ondernemingsraad vanuit het perspectief van de medewerker oog moet hebben voor de UvA als geheel. En daarin streven we naar goed onderwijs, goed onderzoek en goed personeelsbeleid.DAA is ook opgericht in reactie op de laatste Maagdenhuisbezetting. DAA gelooft wel in een kritische samenwerking met de UvA-bestuurders en denkt dat er nog veel te verbeteren is aan de UvA zonder dat het organisatiemodel radicaal veranderd moet worden. Onderaan staat een aantal links naar artikelen over en van DAA.In de verkiezingen van 2018 was DAA zeer succesvol, zowel in de faculteiten als in de centrale ondernemingsraad (COR) waar DAA de voorzitter en 5 van de 15 leden levert.

Ervaringen van DAA-leden
Als antwoord op de vraag hoe het raadslidmaatschap onze DAA-raadsleden bevallen is, enkele citaten:

Robert Zwitser, lid OR FMG tot december 2019: “Mijn tijd in de OR heeft me veel geleerd over de UvA, over hoe beleid wordt gemaakt en hoe het geld wordt verdeeld. En ik heb gemerkt dat als je je in een casus verdiept en je je gedachten goed op papier zet, je middels een inhoudelijke discussie invloed kunt uitoefenen op de voorstellen die voorliggen.”

Isabel Smallegange, voorzitter OR FNWI: ”Mijn voorzitterschap van de OR FNWI is mij uitstekend bevallen. Ik begrijp nu veel beter hoe de faculteit functioneert, en hoe wij daar als OR aan bij kunnen dragen, niet alleen via constructieve discussies met de decaan, maar ook via ongevraagde adviezen over bijvoorbeeld organisatiestructuur, loopbaantrajecten en promotierecht.”

Christine van Baalen, lid OR FGw: ”Ik ben vanaf april van dit jaar lid van de OR en ik vind het heel interessant om te zien hoe de medezeggenschap geregeld is aan de universiteit en in de faculteit en hoe die in de praktijk werkt. Het is inspirerend om met gedreven collega’s samen te werken in de OR en een constructieve bijdrage te leveren aan het faculteitsbeleid.”ContactHeb je interesse of vragen, dan kan je contact opnemen kan met

Maar je kunt ook contact opnemen met de andere bestuursleden of raadsleden van DAA. Zie http://www.deamsterdamseacademie.nl/intro/orleden/index.html voor een overzicht.

Word lid!Tot slot wijzen we erop dat je voor €10 per jaar ook gewoon lid kan worden van de vereniging DAA, daarmee steun je ons al enorm. Zie http://www.deamsterdamseacademie.nl/

Voorbeelden van artikelen over en van de DAA:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s